Pagina opties

Groter

De 5 Kussen van Appingedam

Het 5 Kussen-project bestaat uit vijf beelden van elkaar kussende inwoners van deze stad en symboliseert de verbinding tussen het nieuwe Overdiep en het oude historische stadscentrum van Appingedam.

De gemeente Appingedam en VOF Overdiep gaven beeldhouwer Natasja Bennink uit Ezinge opdracht de verbinding tussen beide winkelgebieden te visualiseren en tastbaar te maken. Natasja heeft met haar idee “De 5 Kussen van Appingedam” een sterke uitwerking gegeven aan het thema ‘verbinden’ in fysieke zin. Het concept is gestart met het zoeken naar Damster modellen voor de kussen. Daarmee verbindt het heden en verleden op een moderne manier, niet via een verwijzing naar cultureel erfgoed, maar in generaties van Damsters. Een kus is universeel en daarmee toegankelijk.

De vijf kussende paren van brons zijn op vijf plekken in de stad neergezet. De route van de beelden symboliseert de verbinding tussen nieuw (Overdiep) en oud (de historische binnenstad). De 5 Kussen van Appingedam is een uniek kunstproject. Uit veertig aanmeldingen werden vijf Damster koppels gekozen. Het oudste stel is tegen de 90 jaar, het jongste stel bestaat uit twee verliefde kinderen van 4 en 5 jaar, daartussen bevinden zich koppels in de puberleeftijd, twintigers en vijftigers. Zij werden gekozen op diversiteit en hun relatie met Appingedam.

De bronzen beelden zijn iets groter dan de werkelijkheid en staan op een sokkel van Belgisch hardsteen. De onthulling van de 5 Kussen van Appingedam vond plaats op 3 juli 2013.

De vijf kussende paren zijn:

De 5 kussen in de jachthaven