Pagina opties

Groter

Proeftuin aardgasvrij

De gemeente Appingedam gaat met subsidie van het Rijk woonwijken aardgasvrij maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Appingedam, maar ook Loppersum, Delfzijl, Groningen, Oldambt en Pekela aangewezen als 'proeftuinen' voor aardgasvrij wonen.

De gemeente Appingedam gaat met subsidie van het Rijk woonwijken aardgasvrij maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Appingedam, maar ook Loppersum, Delfzijl, Groningen, Oldambt en Pekela aangewezen als 'proeftuinen' voor aardgasvrij wonen. Dit gebeurt als onderdeel van een speciaal Rijksprogramma om kennis hierover verder te ontwikkelen en te delen. In de circa 20 proeftuinen moet worden geleerd hoe samen met bewoners, bedrijven, netwerkbeheerders en andere belanghebbenden een bestaande woonwijk succesvol van het gas kan worden afgehaald.

In Appingedam wordt de subsidie gebruikt voor de woningen in de wijk Opwierde-Zuid die  vanwege de versterking gesloopt en herbouwd moeten worden. Deze woningen worden energieneutraal; met zonnepanelen wordt net zoveel energie opgewekt als er verbruikt wordt.