Pagina opties

Groter

Laadpalen elektrische auto's

De provincies Groningen en Drenthe hebben samen met 21 gemeenten 1000 openbare laadpalen voor elektrische auto's besteld. Ook de gemeente Appingedam doet mee aan deze 'Green Deal' en wil hiermee elektrisch rijden stimuleren.

We willen hiermee minder uitstoot van CO2 en fijnstof en minder geluidsoverlast van autoverkeer realiseren. U kunt ook een gratis laadpaal aanvragen op een openbare plek. U moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Laadpunten op centrale plekken

De gemeente Appingedam heeft 8 plekken in de gemeente aangewezen als centrale plek voor een elektrische laadpaal. Deze laadpalen komen op centrale plekken waar veel mensen hun auto's parkeren: bij het parkeerterrein bij de Jumbo, parkeerterrein Ossendrift (bij de Coop-supermarkt), het parkeerterrein achter het Wapen van Leiden (Gooday), het parkeerterrein bij Action, het parkeerterrein bij het treinstation, het parkeerterrein bij het gezondheidscentrum Overdiep, voor het Stadskantoor en (onder voorbehoud met het oog op de planning) op de parkeerplaats bij het nieuwe schoolcampusterrein. Inwoners kunnen via de reguliere inspraakprocedure hun mening geven over deze locaties.

Zelf een gratis laadpaal aanvragen

Daarnaast kunt u als inwoner van de gemeente Appingedam via openbaarladen.nl ook een laadpaal op een openbare plek aanvragen. Het aanvragen en plaatsen van een laadpaal is voor u als inwoner gratis. U betaalt aan de laadpaal nog wel een bedrag per kWh.

Voorwaarden

Voor de aanvraag gelden de volgende voorwaarden:

  • U heeft geen eigen parkeerterrein en moet uw elektrische auto op straat parkeren;
  • U woont in de gemeente of u werkt minimaal 20 uur per week in deze gemeente;
  • U rijdt of gaat een elektrische auto rijden, die minimaal 50 km elektrisch kan rijden;
  • Binnen loopafstand (ongeveer 250 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer uw verzoek is goedgekeurd, wordt de laadpaal op een plek bij u in de straat of buurt geplaatst. Dit is op ongeveer 250 meter loopafstand van uw woning of bedrijf. Houd er rekening mee dat het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte even kan duren, ongeveer 15 weken. Bij de laadpaal wordt ten minste één parkeervak gereserveerd voor het laden van elektrisch voertuigen. De laadpaal is voor algemeen gebruik, ook buurtbewoners en bezoekers kunnen er gebruik van maken.

Aanvragen kan via het aanvraagportaal openbaarladen.nl.

Ga naar het aanvraagportaal