Pagina opties

Groter
RSS

Welk afval mag ik door de wc of wasbak spoelen?

Alles wat u door de wc of wasbak spoelt, komt in het riool terecht. Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of wasbak spoelen. Weet u wat wel en niet in het riool mag?

Waarom is het erg als het riool verstopt raakt?

Het kan zijn dat u dan de wc of wasbak niet meer kunt doorspoelen. Of dat het riool overstroomt: in uw huis, op straat of in de natuur. Dit is slecht voor het milieu en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen en dieren.

Een verstopping kan ook in of onder uw huis zijn. Dan moet u de kosten voor het ontstoppen zelf betalen.

Waarom is het erg als het riool vervuild raakt?

We maken rioolwater schoon met een zuiveringsinstallatie. Sommige stoffen kunnen we moeilijk uit het rioolwater zuiveren. Het kost daardoor steeds meer moeite en geld om schoon kraanwater te maken. Chemische en giftige stoffen horen dus niet in het riool. Lever dit in bij de Stadswerf of laat het ophalen tijdens de kca-route. Wij verwerken het dan op een veilige en milieuvriendelijke manier.

Wat mag wel in het riool?

Eigenlijk is het heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. Producten die klonteren of moeilijk uit het water gehaald kunnen worden, mogen niet in het riool. Denk aan maandverband, vochtige doekjes, medicijnen, verf of frituurvet.

Op de website Niet in het riool kunt u opzoeken welk afval u wel of niet door de gootsteen of de wc mag spoelen. En wat u moet doen met het afval dat niet in het riool mag komen.

Picto's: wat mag niet in het riool en bij welk afval moet het dan wel?